Mimar Sinan’ın önemli bir eseri restore edildi

tarafından
331
Mimar Sinan’ın önemli bir eseri restore edildi
Mimar Sinan tarafından yaklaşık 450 yıl önce yapılarak nadide eserler arasında yer alan Kazasker Abdurrahman Efendi Camii yeniden inşa edildi

16. Yüzyılın ortalarında İstanbul’un Yavuz Selim semtinde Mimar Sinan tarafından yapılan Kazasker Abdurrahman Efendi Camii, yaklaşık 50 yıl sonra yeniden aslına uygun bir şekilde inşa edildi.

Hırka-i Şerif Vakfı, 1554 yılında temeli atılan, 1894 depreminde büyük hasar gören ve son olarak 1960’larda devlet eliyle yıkılan tarihi camiyi aslına uygun bir şekilde yeniden inşa etti ve hizmete açtı.
Caminin kısa hikayesi şöyle: “1554 yılında Mimar Sinan tarafından yapıldı. Uzun yıllar hizmet verdi. Meşhur 1894 depreminde çok zarar gördü. Bir sene sonra şura-yı devlet kararıyla tamir edildi. 23 Ağustos 1908’deki Çırçır yangınında yine hasar gören cami, kullanılamaz hâle geldi. 1950’ye kadar çoğu zaman boş durmuş, kimi zaman da kereste deposu olarak kullanıldı.

1950’lerde bazı hayırsever vatandaşların ortak hareketi ile cami sıkı bir tadilattan geçti, ibadete açıldı. Fakat çok kısa bir süre sonra, 1957’de, Millet Caddesi’nin güzergahını olumsuz etkileyeceği şeklinde alınan bir karar ile, cami yıkıldı. Aslında, yanıbaşındaki Millet Caddesi’nin sınırlarına girmesi söz konusu değil, böyle bir kararın nasıl alındığı da bilinmiyor. Bilinen şey, o tarihten bu yana, caminin yerinde yeller estiği.

Hırka-i Şerif Vakfı başkanı Muhittin Cesur, bu yıkımdan 51 yıl sonra caminin yeniden inşa edilmesini sağladı. Projeyi çizen isim ise Dr. Mimar Hamit Pilehvarian. 2008’de başlayıp günümüzde nihayet bulan çalışmalarda, caminin aslına uygunluk gözetildi. Caminin kubbe yazısı ise Hattat Hüseyin Kutlu’ya ait bir Ayet-el Kürsî. Cami dün (17 Haziran) yeniden ibadete açıldı.”