Mihrimah Sultan Camii Üsküdar

tarafından
1064
Mihrimah Sultan Camii Üsküdar

Mihrimah Sultan Camii Mimar Sinanın Üsküdarda bulunan gösterişli eserlerinden bir tanesidir. Camiinin ismi İskele camii olarakta bilinmektedir. Üsküdar iskelesinin tam karşısında Üsküdar meydanında bulunan Mihrimar Sultan Camii, Mimar Sinan’ın Kanuni Sultan Süleyman’ın Hürrem Sultan’dan kızı Mihrimah Sultan için yaptığı iki eserden bir tanesidir. Diğer camii Edirne kapıda bulunan ismi yine Mihrimah Sultan camii’dir.

Mimar Sinan’ın gençlik döneminde yaptığı eserlerdir. Özgün halinde restore edilen camii bugün hala Üsküdar silüetinin önemli bir parçası denizden ya da karşı kıyıdan bakıldığında Üsküdar Meydanı’nı tarifliyor. Kubbesi üç yanından yarım kubbelerle desteklenmiştir, ama ön cephede yarım kubbe yoktur.

Her yılın Nisan ve Mayıs aylarında Bayezıd yangın kulesinden yada o bölgedeki yüksek bir binadan Mihrimah sultan Üsküdar Camii’sine doğru bakıldığında; sabah gündoğumunda İslele Camii’nin iki minaresi arasından güneşin doğuşu görülmektedir. Akşam güneşin batımında ise Hicrî takvime göre her ayın 14ünde ayın doğuşu izlenebilmektedir.

Aynı kuleden batı ufkuna Edirnekapı istikametine doğru bakılır ise; Mihr-î Mah Sultan Edirnekapı Külliyesi’nde de, sabah ayın akşam da güneşin batışı izlenebilmektedir. Mimar sinan’ın matematik zekasının üstünlüğünü bu eserler sayesinde bir kez daha anlamış oluyoruz.

Mihr-î Mah Güneş ve Ay manasına gelmektedir.Mimar Sinan bu eserleriyle Mihrimah sultana olan aşkını dile getirdiği idda edilmektedir.